Szent András sörfőzde

Több mint negyedszázad szakértelem

A Szent András Sörfőzde  története több mit negyed évszázadra nyúlik vissza. Ekkor – 1991 körül- kezdődött el ugyanis a nagy hazai sörgyárak privatizációja, ami a hazai sörpiac megszerzésen túl a korábbi állandó sörhiányt lett volna hivatott megszüntetni. Ez az állapot pedig megoldásért kiáltott, így hamarosan több száz kis sörfőzde létesült országszerte. Főzdénk egykori alapítói Simkó József és Rozsán Csongor egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele a sörkészítésbe, pedig mélyépítő és agrármérnök révén korábban nem tanulták a mesterséget. A Szent András Sörfőzde első  forgalomba került söre mindössze egy tíz napos tréning után készült el egy közkedvelt receptúra alapján, amit akkoriban – a német berendezésgyártó nevét viselve – Jägernek hívtak.  Ez a sör egy könnyű bajor lager volt, amit ma erre az alkalomra emlékezve 1993 néven főzünk.

A 90-es évek második felétől a multinacionális nagyvállalatok ahogy átvették a korábbi állami nagyüzemeket, egyre olcsóbban, de a korábbiakhoz képest jobb minőségű sört kezdtek el főzni. A magyar termékeknek viszont igen alacsony volt a presztízse így a hazai márkák vagy kiszorultak, vagy az alsó polcokra kerültek, sőt az akkori – lényegében a multik által tollbamondott – jövedéki törvények sem kedveztek a kisüzemi sörfőzdéknek. Egy sötét korszak kezdődött, ahol sorra mentek tönkre magyar kisüzemek és nemcsak a söriparban.

A kialakult helyzetre reagálni kellett, ez pedig a saját receptúrák és új sörfajták kifejlesztésében öltött testet. A siker meghatározta a főzde jövőjét is. Egy magyar kisüzem megint olyat tett le az asztalra, amire senki sem számított: a Black Rose volt az első prémium kategóriás, magas alkoholtartalmú fekete sör Magyarországon, melyet az egész szakma egyhangúan ismert el. Ez lényegében egy duplabak, amit itthon Dreher Antal főzött utoljára 1913-ban. Ezt a sikert meglovagolva folytatódott a kísérletezés. Mivel Magyarországon még nem volt példa valódi gyümölcsből készült sör előállítására, elérkezett az idő, hogy valaki nekivágjon a feladatnak. Az első Meggyes Sör közel tizenhat hónap kísérletezés nyomán készült nem hiába, ugyanis osztatlan sikert aratott. Ezután sorra érkeztek a felkérések a különböző gyümölcsös sörök előállítására.

A kialakult versenyhelyzetben fel kellett ismerni, hogy a talpon maradás és továbblépés egyik pillére a palackozásban rejlik. Az országban ilyenre kisüzemeknél korábban nem volt példa – leginkább helyben értékesítettek csapolt sört – így mindenekelőtt a  megfelelő szavatosság kérdését kellett technológiában és a csomagolásban megoldani. Miután a palackozás és minőségi sörök gyártása meghozta gyümölcsét, a Szent András Sörfőzde irányt mutatott a hazai kisüzemi/kézműves sörgyártásnak. Évekkel később a kisüzemi sör szakma (2010-ben) támogatást kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, így megszülethetett az első Főzdefeszt. Innen számítjuk a kézműves sörök forradalmát, melyben a Szent András söröknek jelentős szerepe volt. 2011-ben sörfőzdénket az Év Sörfőzdéjének választották. 2012-ben – más Uniós országokhoz hasonlóan – a kisüzemek számára is kedvezőbb jövedéki törvény lépett életbe.

A Szent András Sörfőzde modernizálása 2014-ben kezdődött, amikor is egy helyi testvérpár Bukovinszky Béla és Bukovinszky László vette át a főzde vezetését. Új dizájn, új ötletek és rengeteg izgalmas sör érkezett, melyek hagyomány és tradíció nevében, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel való kísérletezéssel születtek meg. Az évtized végére a Szent András Sörfőzde sörei már több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: ezt jelzi a több mint 30 díj, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, az Ország Söre Díjról, dizájndíjakról, vagy az Év Sörfőzdéje titulusáról. Mára a főzde portfóliójában közel 20  féle sörtípus megtalálható, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek egészítenek ki. Ezek a karácsonyi Esthajnal, a húsvéti Nyúlon Innen, Nyúlon Túl, egyéb egyedi sörsorozatok és a small batch szériás kísérleti sörök, a TesztAndrásokok. A hazai kisüzemi sörfőzdék egyik úttörőjének számító Szent András Sörfőzde sörműhelyében 2021 elején felpörögtek az események. A COVID korlátozások alatt a fejlesztésekről és az új lehetőségek kiaknázásáról szólt sok minden. Ennek első fázisában egy teljesen új projektet indítottunk, ami minden sörfőző álma is egyben: egy erre kialakított játszóteret, ahol minden lehetséges. Sörfőzőink szerint ugyanis „lehetetlen sör nincs, csak meg nem főzött sör van”. A TesztAndrás munkafolyamatban limitált kiadású, csupán pár ezer palackból álló small batch-szériák készülnek, melyek egy-egy alapanyaggal, egy-egy sör újragondolásával, vagy a sörfőzők képzeletének, (és néha az eszközök technikai) határaival játszanak. A Szent András Sörfőzde legendája több mint egy negyedszázadra nyúlik vissza, de története még csak most kezdődik el….